Kedai Tayar Kereta Gombak & Setapak – Jujur & Mahir Bekal Tayar Continental Michelin

kedai tayar Setapak bekal tayar Continental, Goodyear, Michelin

Info Tentang Kedai Tayar Kereta Gombak & Setapak

Kedai tayar kereta di Gombak dan Setapak memberikan perkidmatan yang baik dan cadangan yang jujur untuk pemilik kereta. Sebagai maklumat rujukan, kedai tayar Nioz akan menyediakan pilihan tayar Continental, Goodyear dan Michelin untuk pemilik kereta di Gombak. Apabila tayar kereta bermasalah, pemilik kereta boleh membawa kereta ke kedai tayar Setapak untuk diperiksa. Kemudiannya, pomen tayar kereta akan memberikan servis tukar kereta jika tayar sudah nipis atau bermasalah.

Di samping itu, kedai tayar kereta akan memberikan servis balancing dan alignment untuk pemilik kereta di Setapak dan Gombak. Dengan ini, prestasi handling kereta akan dibaikpulih dan menjadi lebih cekap.

Tambahan lagi, bengkel tayar kereta akan membekal rim alloy aftermarket seperti Enkei dan BBS untuk pemilik kereta. Dengan ini, pemilik kereta yang berharap naik taraf rim kereta boleh mendapatkan maklumat rujukan daripada kedai tayar di Gombak dan Setapak.

Selain itu, pomen kereta di bengkel tayar Setapak mahir membaiki, tukar dan pasang absorber kereta. Di samping itu, pomen juga pakar menyediakan servis seperti tukar brak pad dan disc brak kereta. Dengan ini, pemilik kereta boleh mendapat servis yang profesional untuk menyelesaikan masalah mekanikal di sistem handling.

Sebagai maklumat rujukan, kedai tayar kereta Nioz di Gombak & Setapak mahir menyediakan perkidmatan tukar tayar untuk model kereta seperti:

 • Toyota Vios, Altis, Camry, Avanza
 • Honda City, Vios, Accord, BRV
 • Perodua Myvi, Axia, Alza, Aruz
 • Proton Saga, Inspira, Persona, X50, X70
 • MPV: Estima, Vellfire, Nissan Serena
 • SUV: Mazda CX-5, CX-3, Honda HRV, CRV

Selain model kereta seperti atas, kedai tayar Nioz di Gombak & Setapak juga menyediakan servis tukar tayar untuk model kereta yang lain. Contohnya, pomen kedai tayar mempunyai kemahiran untuk tukar tayar kereta seperti BMW F30, E90, Nissan Almera, Hilux, dan lain-lain. Oleh itu, sila menghubungi kedai tayar untuk mendapat maklumat lanjut tentang perkidmatan dan pilihan tayar.

kedai tayar Continental Setapak

Perkidmatan Di Kedai Tayar Kereta Gombak & Setapak

Kedai tayar kereta sedang menyediakan pelbagai perkidmatan dan servis yang baik untuk pemilik kereta di Gombak & Setapak. Dengan ini, pemilik kereta boleh hantar kereta ke bengkel tayar untuk membaiki masalah mekanikal yang berkaitan dengan handling. Hal ini kerana pomen kereta yang mahir dan pakar dengan sistem handling kereta akan memberikan servis seperti:

 • Perkidmatan Tukar Tayar
 • Bekal Rim Aftermarket Yang Ringgan ( Enkei, OZ )
 • Servis Wheelalignment
 • Perkidmatan Balancing Roda Kereta
 • Permasang Absorber Baru
 • Tukar Brak Pad Kereta

Apabila pemilik kereta berharap mendapat maklumat tentang pilihan tayar, senarai tayar akan diberikan oleh kedai tayar. Di samping itu, senarai pilihan rim aftermarket juga akan disediakan untuk pemilik kereta yang sedang rancang untuk naik taraf rim kereta. Sebagaikan maklumat rujukan, kedai tayar kereta di Setapak & Gombak akan membekal tayar yang diperbuat oleh kilang seperti:

 • Continental
 • Goodyear
 • Michelin
 • Dunlop
 • Toyo
 • Falken
 • Bridgestone

Pilihan Tayar Kereta Yang Popular Di Kedai Tayar Setapak Kuala Lumpur

Setiap pemilik kereta mempunyai keperluan dan kesukaan masing-masing. Oleh itu, pemilik kereta yang berbeza mungkin memerlukan atau lebih menyukai tayar kereta yang berbeza. Disebabkan itu, kedai tayar kereta di Gombak & Setapak menyediakan pelbagai pilihan tayar untuk pemilik kereta. Sebagai maklumat rujukan, tayar kereta di bawah adalah tayar yang disukai pemilik kereta.

 • Continental CC6, UC6
 • Michelin PS3
 • Goodyear Duraplus series
bengkel tayar kereta Setapak

Mendapat Senarai Harga Di Kedai Tayar Kereta Setapak

Senarai harga tayar kereta adalah maklumat rujukan yang penting untuk pemilik kereta. Hal ini kerana senarai harga tayar boleh membantu pemilik kereta membuat perancangan dengan lebih baik. Tambahan lagi, senarai harga boleh dirujuk untuk membuat anggaran kos tukar tayar dengan tayar yang digemari. Disebabkan itu, kedai tayar telah menyediakan senarai harga tayar kepada pemilik kereta di Setapak dan Gombak. Biasanya, kedai tayar akan memberikan senarai tayar yang sesuai apabila mengetahui keperluan, kesukaan pelanggan dan model kereta.

Saiz Dan Kod Tayar Kereta

Kod tayar adalah kod yang mempunyai maklumat tentang kelebaran, ratio ketebalan dan diameter tayar kereta. Sebagai maklumat rujukan, setiap rim kereta perlu dipasang dengan tayar kereta yang sesuai. Hal ini kerana rim yang berbeza mempunyai spesifikasi, kelebaran dan saiz yang berbeza. Oleh itu, kedai tayar Nioz di Setapak & Gombak akan padankan tayar yang sesuai dengan rim kereta selepas rujuk kod tayar.

Sebagai contoh, kod tayar 185/55R15 mempunyai maklumat ringkas seperti di bawah:

 • Kelebaran tayar: 185 mm
 • Aspek ratio: 55 ( ratio ketebalan )
 • Diamter tayar : 15 inch

Memilih Tayar Kereta Yang Sesuai

Pemilik kereta dan kedai tayar Gombak & Setapak akan memilih tayar kereta yang sesuai dengan cara-cara seperti:

 • Rujuk kod tayar di dinding tayar yang asal
 • Mendapat maklumat spesifikasi rim di buku panduan kereta
 • Merujuk spesifikasi rim alloy aftermarket

Di samping itu, pemilik kereta akan memilih tayar berdasarkan bujet dan keperluan. Tambahan lagi, sesetengah pemilik kereta akan memilih tayar berdasar jenama dan model tayar yang disukai. Contohnya, pemilik kereta yang mementingkan prestasi handling lebih menyukai tayar Michelin PS3. Manakala pemilik kereta yang lebih mementingkan keselesaan dan kos akan pilih tayar Continental CC6.

Sebagai maklumat rujukan, sesetengah rim kereta boleh dipadan dengan tayar yang lebih lebar atau tebal. Apabila menukar tayar kereta dengan tayar kod yang berbeza, tayar di belah kiri dan kanan perlu mempunyai spesikasi yang sama. Oleh itu, bengkel tayar yang mahir padan tayar dengan rim akan memberikan cadangan yang berguna untuk pemilik kereta.

Tayar Continental CC6 Di Kedai Tayar Setapak & Gombak

Tayar Contiental CC6 adalah tayar yang popular di dalam senarai pilihan tayar. Apabila pemilik kereta Vios, Myvi, City atau Alza sedang pilih tayar di kedai tayar Setapak & Gombak, tayar CC6 akan menjadi pilihan penting. Hal ini kerana tayar Continental CC6 sangat sesuai digunakan oleh kereta segment-B jenis sedan dan hatchback.

Di Malaysia, tayar Continental CC6 menjadi popular dan digemari orang ramai kerana tayar CC6 boleh meningkatkan keselesaan kereta. Hal ini kerana tayar Continental CC6 mempunyai camper yang boleh mengurangkan pindaan bunyi bising ke dalam kereta. Tambahan lagi, Continental telah menambah groove yang unik di antara tread tayar CC6. Sebabgai maklumat rujukan, groove tayar Continental CC6 boleh mengurangkan kekuatan gelombangan bunyi. Oleh itu, db bunyi bising akan menjadi rentah dan bahagian dalam kereta akan menjadi lebih senyap.

Selain itu, tayar CC6 mempunyai compound yang unik untuk mengurang getaran apabila tayar bergerak di permukaan kasar. Tambahan lagi, kos tayar Continental CC6 adalah lebih berpatutan. Oleh itu, tayar Continental CC6 telah menjadi pilihan tayar yang penting di bengkel tayar kereta. Hal ini kerana pemilik kereta yang berharap meningkatkan keselesaan kereta akan mempertimbangkan tayar Continental CC6. Di samping itu, kedai tayar Nioz Gombak & Setapak akan cadangakan tayar CC6 sebagai salah satu pilihan untuk pemilik kereta yang berharap harga tayar tidak terlalu tinggi.

kedai tayar Continental Setapak

Tayar Continental UC6 Dan Sport Contact

Sebagai maklumat rujukan, tayar Continental UC6 adalah sesuai digunakan oleh kereta segment C, MPV dan SUV. Hal ini kerana tayar Continental UC6 mempunyai pilihan tayar yang berdiameter lebih besar. Di samping itu, tayar UC6 mempunyai tread aquaplaning yang boleh meningkatkan prestasi tayar di permukaan basah. Tambahan lagi, grip tayar Continental UC6 dan Sport Contact adalah sangat baik. Dengan ini, handling kereta akan menjadi lebih cekap dan jarak braking akan menjadi lebih singkat. Disebabkan itu, kedai tayar kereta Gombak & Setapak akan menyediakan senarai tayar yang mempunyai pilihan tayar Continental Sport Contact dan UC6.

tayar kereta Continental UC6

Maklumat Tentang Tayar Goodyear

Kedai tayar juga menyediakan tayar Goodyear untuk pemilik kereta di Setapak dan Gombak. Hal ini kerana tayar Goodyear seperti Duraplus dan Assurance Triplemax 2 mempunyai kualiti dan prestasi yang baik. Tambahan lagi, tayar yang diperbuat oleh Goodyear mempunyai harga yang lebih rendah dan tidak membebankan pengguna.

Sebagai maklumat rujukan, tayar Goodyear DP lebih sesuai dipasang dengan rim yang berdiameter 14inch. Oleh itu, Perodua Myvi, Axia dan Proton Saga yang mempunyai rim ori saiz 14 inch sesuai mengguna tayar Goodyear DP. Manakala, kereta yang mempunyai rim 15inch, 16inch dan 17inch pula sesuai mengguna tayar Goodyear ATM2. Hal ini kerana tayar Goodyear ATM2 mempunyai pilihan saiz yang lebih besar. Di samping itu, tayar Goodyear ATM2 mempunyai corak tread yang boleh mengurangkan DB bunyi bising. Oleh itu, kedai tayar Nioz Gombak & Setapak telah menyediakan tayar Goodyear model DP dan ATM2 sebagai pilihan tayar kereta.

Tayar Michelin Di Kedai Tayar Gombak & Setapak

Michelin merupakan kilang atau pembekal tayar kereta yang bereputasi dan pakar membuat tayar yang berprestasi. Oleh itu, bengkel tayar telah menyediakan tayar Michelin untuk pemilik kereta di Setapak yang mengemari tayar yang berkualiti. Di Malaysia, tayar Michelin PS3 dan PS4 merupakan tayar kereta yang popular dengan kualiti dan prestasi yang tinggi.

Sebagai maklumat rujukan, tayar Michelin PS3 boleh mencengkum atau grip permukaan jalan dengan kuat. Dengan ini, pemandu kereta akan rasa lebih yakin dengan prestasi handling kereta yang mempunyai tayar PS3. Di samping itu, tayar Michelin PS3 boleh meningkatkan keselesaan kereta semasa berada di atas jalan raya.

tayar Michelin PS3

Tayar Kod Untuk Toyota Vios

Pomen di kedai tayar kereta mempunyai pelbagai pengalaman untuk menukar tayar Toyota Vios di Gombak & Setapak. Hal ini kerana Toyota Vios adalah kereta panduan harian yang sesuai diguna di kawasan bandar. Disebabkan Vios selalu dipandu di atas jalan raya, tayar Vios akan menjadi nipis dengan lebih cepat. Oleh itu, Toyota Vios merupakan kereta yang biasa mendapat perkidmatan tukar tayar di kedai tayar Gombak dan Setapak.

Sebagai maklumat rujukan, kod tayar yang sesuai dirujuk oleh pemilik Vios yang mempunyai rim ori ada seperti bawah.

 • 1. 175/65R14 (Generasi 1)
 • 2. 185/60R15 (Generasi 2)
 • 3. 195/50R16 (Generasi 2)

Jika Vios mempunyai rim aftermarket seperti Enkei, BBS atau OZ, kedai tayar di Setapak & Gombak boleh membantu pemilik kereta pilih tayar yang lebih sesuai. Biasanya, pemilik Toyota Vios lebih suka mengguna tayar yang diperbuat oleh Continental, Michelin, Falken, atau Goodyear.

Toyota Vios
Toyota Vios

Tayar Kereta Untuk Perodua Myvi Dan Axia

Perodua Myvi dan Axia yang mempunyai rim stok adalah sesuai mengguna tayar saiz 14inch yang berkod 175/65R14. Manakala sesetengah Perodua Myvi dan Axia model Style pula mempunyai rim 15inch. Oleh itu, pemilik Myvi atau Axia yang mempunyai rim 15inch akan mempertimbangkan tayar yang berkod 185/55R15. Di samping itu, Perodua Myvi and Axia yang mengguna rim alloy aftermarket pula akan mengguna tayar yang padan dengan spesifikasi rim.

Sebagai maklumat rujukan, tayar Continental CC6, Goodyear DP dan Michelin PS3 adalah tayar yang sesuai digunakan oleh Myvi dan Axia. Oleh itu, kebanyakan pemilik Axia dan Myvi akan mempertimbangkan tayar CC6, Goodyear atau PS3. Disebabkan itu, kedai tayar akan menyediakan tayar CC6, Goodyear dan PS3 sebagai tayar pilihan untuk Myvi dan Axia.

Perodua Myvi
Perodua Axia

Honda HRV Dan Pilihan Tayar Kereta Di Kedai Tayar Gombak

Honda HRV adalah crossover SUV yang mempunyai badan luaran yang cantik dan prestasi yang memuaskan. Sejak HRV dilancarkan, Honda telah menjual beberapa model HRV. Setiap model HRV yang berbeza mungkin akan mempunyai rim yang berbeza saiz. Oleh itu, kedai tayar kereta yang mahir menukar tayar SUV telah menyediakan beberapa pilihan tayar untuk HRV di Gombak dan Setapak. Sebagai maklumat rujukan, rim stok yang biasa dipasang untuk Honda HRV akan mempunyai diameter seperti 17inch dan 18inch. Disebabkan itu, bengkel tayar kereta Setapak akan cadangkan tayar Continental UC6, Goodyear AMT2 atau tayar Toyo untuk pemilik HRV.

Menukar Tayar Kereta Honda City

Bengkel tayar kereta Setapak mempunyai mekanik yang pakar menukar tayar kereta Honda City. Oleh itu, pemilik Honda City boleh tukar tayar di kedai tayar kereta Setapak atau Gombak apabila tayar sudah nipis.

Sebagai maklumat rujukan, Honda City biasanya mempunyai rim stok yang bersaiz 15inch dan 16inch. Manakala sesetengah City model GM2 dan GD pula akan mempunyai rim berdiameter 14inch. Oleh itu, kedai tayar akan menyediakan pelbagai pilihan tayar yang bersaiz 14, 15 dan 16inch untuk pemilik Honda City.

Tukar Tayar Honda Civic Di Kedai Tayar Kereta Gombak & Setapak

Honda Civic adalah kereta Honda yang sangat popular disebabkan mempunyai sistem mekanikal yang baik dan reka bentuk yang sporty. Oleh itu, bengkel tayar kereta Setapak telah menyediakan pelbagai perkidmatan untuk pemilik Honda Civic.

Apabila pemilik Civic merancang untuk tukar tayar Civic, kedai tayar boleh menyediakan senarai pilihan tayar sebagai rujukan. Jika pemilik Civic telah memutuskan pilihan, mekanik yang berpengalaman akan menukar tayar Civic dengan tayar baru. Di samping itu, mekanik akan buat balancing roda semasa proses menukar tayar Civic dijalankan.

Tambahan lagi, kedai tayar kereta mempunyai kemahiran untuk memberikan servis alignment. Di samping itu, kedai tayar di Setapak & Gombak juga boleh membekal rim alloy aftermarket seperti rim Enkei dan BBS untuk pemilik Civic.

Servis Tukar Tayar Toyota Estima Di Kedai Tayar Kereta Setapak

Kedai tayar kereta Nioz Setapak & Gombak mempunyai kepakaran untuk menyediakan servis tukar tayar untuk MPV seperti Estima. Sebagai maklumat rujukan, Toyota Estima adalah MPV 7 mempunyai ruang yang selesa untuk 7 penumpang dewasa. Oleh itu, Toyota Estima merupakan salah satu MPV yang sesuai diguna sebagai MPV keluarga. Disebabkan itu, pemilik Estima akan mementingkan keselesaan semasa membuat pilihan tayar untuk Estima.

Kebanyakan Toyota Estima mempunyai rim yang berdiameter 17inch atau 18inch. Di samping itu, sesetengah Toyota Estima sudah mempunyai rim aftermarket yang bersaiz 19inch. Disebabkan itu, tayar Continental UC6, Michelin PS3 dan tayar buatan Toyo adalah tayar yang lebih sesuai diguna oleh Estima.

Toyota Estima

Perkidmatan Bekal Dan Pasang Rim Alloy Kereta Enkei

Di samping servis tukar tayar, pemilik kereta boleh mendapat rim Enkei di kedai tayar Gombak dan Setapak. Sebagai maklumat rujukan, pemilik kereta meminati rim alloy yang diperbuat oleh Enkei kerana sebab-sebab seperti:

 • 1. Rim Enkei mempunyai reka bentuk yang unik dan sporty
 • 2. Rim alloy Enkei adalah lebih ringgan dan kuat

Disebabkan itu, rim Enkei boleh mengurangkan keberatan di bahagian sistem handling kereta. Dengan ini, prestasi handling kereta akan menjadi lebih cekap dan stabil. Tambahan lagi, pemilik kereta suka rim Enkei kerana rim Enkei akan membuat kereta nampak lebih sporty dan cantik.

Kenapa Pemilik Kereta Kedai Tayar Kereta Yang Jujur Dan Mahir?

Setiap pemilik kereta berharap mendapatkan perkidmatan yang disediakan oleh kedai tayar yang jujur dan mahir. Hal ini kerana kedai tayar kereta yang jujur akan menyediakan sebut harga yang jelas dan tanpa syarat terselindung. Dengan ini, pemilik kereta akan rasa lebih sedap hati.

Di samping itu, kedai tayar kereta yang mahir dan cekap boleh menjalankan kerja dengan profesional. Disebabkan itu, pemilik kereta akan rasa lebih yakin dengan servis-servis yang disediakan oleh mekanik-mekanik yang mahir.

Simptom Tayar Kereta Sudah Bermasalah

Apabila tayar kereta sudah bermasalah atau menjadi nipis, sistem handling kereta dan tayar akan mempunyai simptom seperti:

 • Tayar kereta akan kekurangan grip.
 • Kereta akan lebih senang tergelincir di permukaan yang basah atau berpasir.
 • Jarak brak akan bertambah panjang
 • DB bunyi bising yang dijanakan di bahagian tread kereta akan meningkat
 • Risiko berkalunya masalah tayar pancit di tengah jalan raya akan bertambah

Sebagai maklumat rujukan, kereta akan menjadi tidak selamat dipandu jika mempunyai simptomdan masalah seperti atas. Disebabkan itu, kebanyak pemilik kereta akan segera merancang untuk tukar tayar jika tayar kereta sudah bermasalah dan kekurangan grip.

Alignment Dan Balancing Di Kedai Tayar Kereta Setapak & Gombak

Semasa menukar tayar kereta, mekanik yang berpengalaman akan menjalankan proses balancing roda kereta. Hal ini kerana balancing merupakan cara yang berkesan untuk mengurangkan getaran semasa roda sedang berpusing.

Di samping itu, mekanik di kedai tayar kereta Gombak dan Setapak mempunyai kemahiran untuk buat alignment roda. Oleh itu, kedai tayar akan memberikan perkidmatan alignment untuk kereta yang mengalami masalah handling. Hal ini kerana alignment merupakan proses menyelaraskan sudut toe, chamber dan caster. Jika sistem handling kereta mempunyai sudut toe, chamber dan caster yang baik, prestasi handling kereta akan lebih stabil.