Kedai Tayar Kereta Wangsa Maju – Harga Tayar Continental CC6, Michelin PS3

kedai tayar kereta Wangsa Maju bekal tayar Continental CC6

Maklumat Tentang Kedai Tayar Kereta Wangsa Maju

Bengkel dan kedai tayar kereta Wangsa Maju ini boleh menyediakan servis untuk menyelesaikan masalah tayar kereta. Oleh itu, pemilik kereta boleh mendapat senarai harga tayar dan perkidmatan sebagai maklumat rujukan.

Kedai tayar Wangsa Maju boleh membekal tayar kereta seperti tayar Continental CC6 dan Michelin PS3. Selain itu, kedai tayar juga akan menyediakan pilihan tayar dari jenama seperti Goodyear, Dunlop, Falken dan Bridgestone. Dengan ini, pemilik kereta boleh pilih tayar yang disukai untuk menukar tayar yang lama.

Di samping itu, kedai tayar kereta Wangsa Maju telah memberi perkidmatan untuk bekal dan pasang rim alloy. Sebagai maklumat rujukan, kedai tayar boleh sediakan servis untuk naik taraf rim kereta dengan rim alloy seperti:

 • Enkei Alloy Rim
 • OZ Racing Alloy Rim
 • BBS Alloy Rim

Secara ringkasnya, rim jenis alloy boleh membantu meningkatkan prestasi handling kereta. Hal ini kerana rim alloy mempunyai keberatan yang ringgan dan kekuatan yang tinggi. Tambahan lagi, rim alloy aftermarket akan membuat luaran kereta untuk jadi lebih sporty dan cantik.

Oleh itu, pemilik kereta boleh menghubungi kedai tayar kereta Wangsa Maju untuk mendapatkan maklumat lanjut. Biasanya, kedai tayar akan rasa gembira untuk sediakan senarai pilihan tayar, senarai rim dan senarai harga tayar. Selain itu, kedai tayar kadang-kala akan menyediakan senarai pakej tukar tayar dan senarai promosi untuk pemilik kereta. Dengan ini, pemilik kereta akan rasa lebih senang untuk memahami harga, pilihan tayar, senarai rim dan perkidmatan.

Senarai Rujukan Untuk Harga Tayar Dan Pilihan Tayar

Sebagai maklumat rujukan, tayar saiz 14 inch, 15 inch dan 16 inch adalah tayar yang mempunyai permintaan tinggi. Hal ini kerana kereta seperti Myvi, Axia dan Saga biasanya lebih sesuai mengguna tayar saiz 14 inch. Manakala Toyota Vios dan Honda City pula mempunyai rim yang sesuai mengguna tayar saiz 15 inch. Di samping itu, Honda Civic, Altis dan Inspira pula akan mengguna tayar saiz 15 inch atau 16 inch. Secara ringkasnya, kebanyakan kereta di jalan raya biasanya akan mengguna tayar saiz 14 inch, 15 inch dan 16 inch. Oleh itu, kedai tayar kereta di Wangsa Maju telah menyediakan pelbagai pilihan tayar yang bersaiz 14, 15 dan 16 inch.

Senarai di bawah adalah maklumat rujukan tentang tayar code dan harga tayar kereta.

Tayar Saiz 14 inch

 • Contiental CC6

Tayar Saiz 15 inch

 • Continental

Tayar Saiz 16 inch

 • Continental
Kedai tayar kereta Continental Wangsa Maju

Perkidmatan Kedai Tayar Wangsa Maju

Pemilik kereta boleh mendapat pelbagai perkidmatan untuk membaik-pulih sistem handling dan tukar tayar di kedai tayar Wangsa Maju. Demi membantu pemilik kereta mendapat penyelesaian yang praktikal, kedai tayar telah menyediakan servis seperti:

 • Memeriksa keadaan tayar kereta
 • Sediakan senarai pilihan tayar
 • Tukar tayar kereta
 • Tampal tayar kereta yang ada lubang atau kebocoran
 • Menyediakan servis alignment roda
 • Balancing roda
 • Meneliti keadaan absorber kereta
 • Membaiki absorber atau tukar absorber kereta
 • Bekal dan pasang rim alloy ( Enkei, OZ Racing, BBS )

Oleh itu, pemilik kereta bawa kereta pergi ke kedai tayar kereta apabila rasa handling atau tayar mungkin bermasalah. Dengan ini, kedai tayar akan membantu pemilik kereta memeriksa bahagian absorber, joint, bar dan tayar. Biasanya, mekanik di kedai tayar Wangsa Maju akan memberikan servis pemeriksaan secara percuma.

Jika bahagian seperti absorber atau tayar bermasalah, kedai tayar akan mencadangkan penyelesaian. Pada masa yang sama, kedai tayar yang bersifat jujur akan menyediakan sebut harga atau senarai harga tayar. Dengan ini, pemilik kereta akan memahami kos dan pilihan spare parts yang boleh dipilih. Selain itu, kedai tayar kereta akan memberi bantuan kepada pemilik kereta apabila tidak tahu pilihan yang sesuai.

Tambahan lagi, kedai tayar Wangsa Maju juga akan menyediakan perkidmatan untuk naik taraf prestasi handling kereta. Hal ini kerana kedai tayar akan membantu pemilik kereta tukar absorber dan naik taraf sistem suspension. Di samping itu, pemilik kereta juga boleh tukar rim stok dengan rim alloy yang lebih ringan dan cantik.

Balancing Tayar Dan Roda Kereta

Kedai tayar di Wangsa Maju akan memberi servis balancing tayar dan roda kereta semasa tukar tayar kereta. Apabila rim sudah dipasang tayar baru, mekanik kedai tayar akan menggunakan mesin untuk mengambil keberatan roda. Jika kedua-dua belah roda mempunyai berat yang berbeza, mekanik akan menambah pemberat untuk menyelaraskan keberatan roda di kiri dan kanan.

Balancing dijalankan oleh Kedai tayar Wangsa Maju untuk memastikan roda di kiri dan kanan mempunyai berat yang sama. Hal ini kerana roda kereta di kiri dan kanan yang tidak sama berat akan menyebabkan masalah getaran.

Semasa roda kereta sedang berpusing, roda kereta akan mempunyai daya emparan. Apabila berat atau jisim roda di kiri dan kanan adalah tidak sama, daya empran kedua-dua belah juga tidak sama. Disebabkan daya emparan, roda kereta yang berpusing akan bergetar. Jika frekuensi getaran kedua-dua belah roda adalah dekat, steering kereta akan mempunyai getaran yang serius. Biasanya, frenkuensi getaran roda kiri dan kanan akan mendekat apabila tercapai pusingan atau kelajuan kereta tertentu. Oleh itu, perkidmatan balancing roda telah diberikan untuk mengelakkan masalah getaran steering dan roda. Tambahan lagi, balancing merupakan salah satu cara yang berkesan untuk memastikan handling dan steering kereta menjadi lebih stabil.

Kedai tayar kereta Michelin di Wangsa Maju

Alignment Roda Kereta Di Kedai Tayar

Selain balancing, kedai tayar kereta Wangsa Maju juga berpengalaman untuk memberi servis alignment dengan baik. Sebagai maklumat rujukan, balancing dan alignment roda kereta adalah dua servis dan proses yang berbeza.

Alignment merupakan satu proses yang melibatkan kerja menyelaraskan sudut toe, chamber dan caster roda kereta. Oleh itu, alignment ialah salah satu penyelesaian yang baik untuk masalah seperti:

 • Steering kereta sentiasa bias ke satu belah
 • Getaran roda kereta
 • Tayar mempunyai corak kerosakan atau geseran yang tidak serata
 • Masalah understeer yang serius
 • Steering kereta menjadi terlalu berat atau ringan

Mekanik dan kedai tayar yang professional boleh memberi perkidmatan alignment yang sangat berkesan. Hal ini kerana mekanik dan kedai tayar memerlukan pengalaman, data dan ilmu yang cukup untuk menyelaraskan sudut toe, chamber dan caster. Jika sudut yang diselaraskan adalah tidak betul, handling kereta akan menjadi lebih pelik. Manakala mekanik yang berpengalaman boleh menyelaraskan sudut toe, chamber dan caster roda berdasarkan keadaan parts dan tayar. Selepas servis alignment dijalankan dengan baik, kereta akan menjadi lebih senang dipandu. Tambahan lagi, prestasi handling kereta akan menjadi lebih baik dan responsif. Di samping itu, alignment juga boleh mengelakkan kerosakan tayar kereta disebabkan tekanan geseran yang tidak seimbang.

Tayar Kereta Continental CC6

Di Malaysia, tayar Continental CC6 ialah tayar kereta yang sangat popular. Hal ini kerana tayar Continental CC6 mempunyai banyak kelebihan yang disukai oleh pemandu dan pemilik kereta. Selain itu, harga dan kos mengguna tayar Continental CC6 adalah tidak membebankan. Oleh itu, kedai tayar Wangsa Maju telah menyediakan pelbagai pilihan tayar Continental CC6 untuk rim dan kereta yang berbeza. Dengan ini, pemilik kereta yang berharap mengguna tayar CC6 ini boleh memilih tayar CC6 yang sesuai di kedai tayar Wangsa Maju.

Continental telah menambah beberapa kelebihan yang unik dan berguna untuk tayar CC6. Dengan ini, tayar Continental CC6 mempunyai compound whisper. Sebagai maklumat rujukan, compound whisper boleh membantu tayar CC6 untuk menyerap getaran semasa tayar berpusing di permukaan yang tidak rata. Disebabkan hal demikian, tayar Continental CC6 boleh menjadi kereta lebih selesa.

Selain itu, tayar Continental CC6 menjadi popular kerana mempunyai groove tayar yang unik. Sebagai maklumat rujukan, groove yang unik ini boleh merendahkan db bunyi bising. Dengan ini, gelombang bunyi bising yang dijana semasa tayar bergeser dengan permukaan jalan akan lebih susah masuk ke bahagian dalam kereta. Oleh itu, bahagian dalam kereta akan menjadi lebih selesa dan senyap.

Secara ringkasnya, kedai tayar Wangsa Maju membekal tayar Continental CC6 kerana tayar CC6 mempunyai harga yang lebih senang dibeban oleh pemilik kereta. Tambahan lagi, tayar CC6 merupakan tayar kereta yang bermutu tinggi dan boleh meningkat keselesaan kereta dengan berkesan.

Tayar Kereta Michelin PS3

Kedai tayar juga membekal tayar kereta Micheln PS3 untuk pengguna di Wangsa Maju. Hal ini kerana tayar Michelin PS3 ialah tayar kereta yang berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi. Oleh itu, banyak pemilik kereta akan lebih menyukai tayar Michelin PS3 ini meskipun harga tayar Michelin adalah lebih tinggi. Hal ini kerana pemilik kereta rasa berbaloi untuk mengguna tayar PS3 dan sangat percaya mutu tayar PS3.

Sebagai maklumat rujukan, tayar Michelin PS3 ini mempunyai tread yang boleh menghilang timbuan air dengan berkesan. Oleh itu, tayar PS3 boleh membantu kereta bergerak dengan stabil di permukaan basah. Tambahan lagi, Michelin telah mengguna campuran bahan dan getah yang baik untuk membuat tayar PS3. Oleh itu, tayar PS3 boleh mencengkam permukaan jalan tidak kira basah atau kering dengan baik. Secara ringkasnya, tayar Michelin PS3 mempunyai grip yang baik di permukaan basah dan kering. Oleh itu, tayar Michelin PS3 boleh meningkatkan prestasi handling kereta dan keyakinan pemandu kereta. Di samping itu, grip yang kuat telah berjaya mengurangkan jarak braking kereta.

Selain itu, tayar Michelin PS3 merupakan tayar dipercayai oleh kilang kereta seperti Mercedes, BMW dan Tesla. Oleh itu, kilang-kilang kereta itu telah memilih tayar PS3 untuk sesetengah kereta mereka. Disebabkan prestasi dan mutu tayar Michelin PS3, kedai tayar kereta Wangsa Maju telah membekal tayar PS3 untuk memenuhi permintaan pemilik kereta yang perlukan tayar berprestasi tinggi.

kedai tayar Michelin

Perkidmatan Tukar Tayar Kereta

Kedai tayar Wangsa Maju telah menyediakan perkidmatan tukar tayar kereta yang professional. Hal ini kerana tayar kereta akan menjadi nipis selepas digunakan untuk satu tempoh masa. Oleh itu, kedai tayar Wangsa Maju telah memberi perkidmatan dan servis tukar tayar untuk kereta seperti:

 • Myvi
 • Axia
 • Alza
 • Aruz
 • Saga
 • Inspira
 • City
 • Civic
 • Accord
 • Vios
 • Yaris
 • Camry
 • Corolla / Altis
 • Estima
 • Velfire
 • Serena
 • Elantra

Selain kereta di senarai atas, kedai tayar Wangsa Maju telah memberi servis tayar untuk kereta yang lain. Tambahan lagi, mekanik akan membantu pemilik kereta untuk memeriksa keadaan tayar kereta. Dengan ini, kedai tayar kereta akan mencadangkan tayar mana yang perlu ditukar. Di samping itu, mekanik juga boleh meneliti keadaan tayar kereta samada masih boleh digunakan lagi.

Semasa servis tukar tayar kereta dijalankan, kedai tayar juga akan menyediakan perkidmatan tambahan seperti:

 • Memilih tayar kereta yang sesuai
 • Memberi maklumat tentang tayar kod dan tayar saiz
 • Servis balancing ( Semasa proses tukar dan pasang tayar dijalankan )
 • Alignment roda kereta
 • Memeriksa absorber dan brak pad kereta

Simptom Tayar Kereta Bermasalah

Semasa keadaan tayar bermasalah, sistem handling kereta dan tayar itu akan mempunyai simptom seperti:

 • Tayar menjadi nipis
 • Corak tayar telah berkurang
 • Terdapat kesan geseran yang tidak rata
 • Kereta tergelincir dengan lebih senang
 • Jarak braking menjadi lebih jauh
 • Pertambahan bunyi bising tayar
 • Kekurangan grip di permukaan basah

Apabila rasa kereta dan tayar ada simptom seperti atas, pemilik kereta boleh hantar kereta ke kedai tayar di Wangsa Maju. Selepas itu, kedai tayar akan menjalankan proses untuk memeriksa tayar secara terperinci. Dengan ini, mekanik akan memberitahu keadaan tayar kereta secara teliti. Kadang-kala, tayar masih boleh diguna selepas balancing atau alignment. Hal ini kerana simptom di atas mungkin disebabkan sudut toe, chamber dan caster telah lari.

Jika tayar kereta memang perlu ditukar dengan tayar baru, pemilik kereta akan mendapat senarai pilihan dan harga tayar. Tambahan lagi, kedai tayar kereta Wangsa Maju boleh menyediakan sebut harga yang jelas untuk pemilik kereta. Kemudiannya, pemilik kereta boleh mempertimbangkan sama ada hendak meneruskan proses menyelesaikan masalah tayar.

Kenapa Tidak Sesuai Mengguna Tayar Yang Sudah Nipis?

Apabila tayar kereta telah menjadi terlalu nipis, keadaan dan prestasi tayar kereta akan menjadi tidak baik. Disebabkan ini, kereta yang mempunyai tayar yang nipis akan menjadi bahaya dipandu di atas jalan raya. Hal ini kerana tayar yang nipis akan menjadi salah satu sebab kemalangan berlaku.

Sebagai maklumat rujukan, tayar kereta yang nipis akan pancit dengan lebih senang. Semasa tayar terlanggar lubang, batu, objek keras atau bumb, tayar nipis mungkin tidak dapat menyerap tekanan. Disebabkan hal demikian, tekanan yang tinggi dan hentaman yang kuat akan menyebabkan tayar yang nipis pancit.

Selain itu, tayar yang nipis biasanya tidak mempunyai corak atau tread yang dalam. Oleh itu, tayar kereta nipis tidak dapat menghilangkan air yang berada di anatara tayar dan permukaan jalan. Dengan ini, tayar nipis akan menyebabkan kereta tergelincir dan hilang kawalan di permukaan basah. Tambahan lagi, tayar nipis yang kekurang tread akan meningkat jarak braking di permukaan basah atau kering.

Oleh itu, kedai tayar telah menyediakan servis memeriksa tayar kereta dan tukar tayar di Wangsa Maju. Dengan ini, pemilik kereta yang rasa keadaan tayar sudah baik boleh mengunjungi kedai tayar di Wangsa Maju.

Mendapat Sebut Harga Di Kedai Tayar Kereta Wangsa Maju

Selepas proses memeriksa keadaan tayar, pemilik kereta boleh minta sebut harga kalau tayar perlu ditukar. Biasanya, kedai tayar kereta yang jujur dan berakhlak akan menyediakan sebut harga tanpa caj terselindung. Tambahan lagi, pemilik kereta boleh mendapat senarai pilihan tayar dan kos servis yang lain. Dengan ini, pemilik kereta akan mempunyai maklumat rujukan tentang harga tayar seperti Continental CC6 dan Michelin PS3. Selain itu, pemilik kereta juga akan mengetahui kos yang perlu ditanggung semasa merancang untuk tukar tayar kereta.

harga tayar Contiental CC6 untuk Toyota Vios
Tyre alignment serviec for Perodua Axia