Harga Tayar Murah Bagi Myvi, Axia & Alza – Senarai Harga Tayar Rujukan

harga tayar murah untuk Perodua Axia, Myvi dan Alza di kedai tayar

Rujukan Tentang Senarai Harga Tayar Murah

Senarai harga tayar kereta murah ini boleh dirujuk oleh pemilik Myvi, Axia dan Alza. Apabila merancang untuk menukar tayar kereta, pemilik kereta menghubungi kedai tayar kereta. Selepas itu, pemilik kereta boleh memilih tayar dengan merujuk senarai harga tayar yang murah dan munasabah. Dengan ini, pemilik kereta boleh mengguna tayar kereta yang disukai dan tidak membebankan.

Apabila Myvi, Axia atau Alza dihantar ke kedai tayar, mekanik akan memeriksa keadaan tayar kereta. Selepas itu, mekanik akan memberitahu pemilik kereta tentang keadaan tayar kereta. Kadang-kala, keadaan tayar kereta masih boleh diguna untuk seketika. Selain itu, kadang-kala masalah handling kereta bukan disebabkan oleh tayar kereta. Oleh itu, kedai tayar akan memberi servis untuk memeriksa keadaan tayar apabila pemilik kereta rasa handling bermasalah. Di samping itu, pemilik kereta boleh merujuk senarai harga tayar yang mempunyai pilihan tayar murah dan premium.

Jika tayar memang perlu ditukar, pemilik kereta boleh meminta sebut harga atau senarai pilihan tayar. Biasanya, kedai tayar akan menyediakan senarai harga tayar yang murah dan berpatutan untuk menarik perhatian pemilik kereta. Dengan ini, pemilik kereta bolehlah memilih tayar mengikut bujet dan pilihan jenama tayar yang disukai.

Tambahan lagi, sesetengah pekej tukar tayar akan merangkumi servis balancing, alignment dan kegunaan gas nitro. Dengan ini, pemilik Myvi, Axia dan Alza boleh memilih pakej servis tukar yang lebih berbaloi.

Senarai Harga Tayar Saiz 14inch Dan 15inch Yang Murah Dan Munasabah

Perodua Myvi dan Axia biasanya mempunyai rim saiz 14inch dan sesuai dipasang dengan tayar yang berkod 175/65R14. Manakala, sesetengah Perodua Alza mempunyai rim 14inch. Di samping itu, kebanyakan Perodua Alza mempunyai rim saiz 14inch dan sesuai mengguna tayar yang berkod 185/55R15.

Sebagai maklumat rujukan, senarai harga tayar yang bersaiz 14inch dan 15inch ada seperti bawah:

Pilihan Tayar Saiz 14inch Yang Popular

 • Goodyear 175/65R14 (DP-D1): RM140-155
 • Continental CC6 175/65R14: RM 150 – RM165
 • Michelin PS3 175/65R14: RM185 – RM195

Harga Tayar Saiz 15inch Yang Berpatutan

 • Goodyear 185/55R15 Assurance Triplemax 2 : RM165-180
 • Michelin 185/55R15 PS3: RM250 – 265
 • Michelin 185/55R15 XM2: RM235-250
 • Continental 185/55R15 CC6: RM185-205
Harga tayar Continental CC6 dan senarai harga tayar kereta
Kedai tayar setapak bekal Michelin PS3

Rujukan Tentang Tayar Saiz Myvi, Axia, Dan Alza

Myvi dan Axia merupakan kereta hatchback yang biasanya mempunyai rim saiz 14inch. Hal ini kerana rim saiz 14inch sesuai mengguna tayar saiz 14inch yang boleh jimatkan kegunaan petrol. Tambahan lagi, rim dan tayar 14inch ini sesuai digunakan dengan enjin 850cc ke 1500cc. Secara ringkasnya, enjin yang kurang dari 1300cc boleh memusing tayar dan rim saiz 14inch dengan senang. Oleh itu, Perodua telah pasang rim 14inch untuk kebanyakan Perodua Myvi dan Myvi. Selain itu, senarai harga tayar untuk tayar 14inch adalah lebih murah dan tidak membebankan. Dengan ini, kos maintenance Myvi dan Axia akan menjadi lebih munasabah dan mampu dibeban oleh kebanyak pemilik.

Perodua Alza pula merupakan kereta jenis MPV yang mempunyai badan yang lebih besar. Oleh itu, Perodua Alza akan menjadi lebih selesa dan senang dipandu jika mempunyai tayar 15inch. Disebabkan hal demikian, Perodua telah memasang rim 15inch untuk kebanyakan Alza. Dengan ini, tayar yang berkod 185/55R15 merupakan tayar kod yang dicadangkan oleh Perodua. Selain itu, sesetengah Perodua Alza pula mempunyai rim yang bersaiz 14inch. Dengan ini, pemilik Alza boleh rujuk harga tayar yang murah atau premium di senarai tayar kereta dengan merujuk kod tayar.

Secara ringkasnya, senarai di bawah merupakan tayar saiz dan tayar kod yang sesuai dirujuk oleh pemilik Myvi, Axia dan Alza.

Tayar Saiz 14inch Dan Tayar Kod Untuk Myvi Dan Axia

 • 175/65R14 ( 14inch )

Kod Dan Tayar Saiz Untuk Perodua Alza Dan Myvi

 • 14Inch : 175/65R14
 • 15Inch : 185/55R15

** Perodua Axia model Style mempunyai rim 15 inch yang sesuai mengguna tayar 185/55R15.

Sesetengah pemilik kereta akan menukar rim kereta mereka dengan aftermarket alloy sport rim. Oleh itu, senarai rujuk seperti atas tidak sesuai digunakan oleh Axia, Myvi dan Alza yang mempunyai rim baru. Tetapi, kedai tayar akan memberikan perkidmatan untuk membantu pemilik kereta untuk memilih tayar yang sesuai. Disebabkan hal demikian, sila meminta servis daripada kedai tayar untuk untuk pilih tayar. Biasanya, servis pilih tayar adalah percuma di kedai atau bengkel tayar kereta. Tambahan lagi, kedai tayar akan memberi pemilik Axia, Myvi dan Alza senarai harga tayar yang murah. Hal ini kerana senarai harga tayar yang murah akan menarik minat dan mengurangkan beban pemilik kereta.

Informasi Tentang Perodua Myvi

harga tayar murah untuk perodua Myvi

Myvi ialah kereta jenis hatchback segment-B yang popular di Malaysia. Sebagai maklumat rujukan, Perodua telah berjaya melancarkan Myvi di pasaran kereta pada tahun 2005. Pada masa itu, Myvi merupakan kereta yang diperbuat dengan kerjasama Perodua, Daihatsu dan Toyota. Oleh itu, Myvi mempunyai bahagian mekanikal yang sama seperti Daihatsu Sirion dan Toyota Passo. Disebabkan hal demikian, Perodua Myvi ialah kereta yang tahan lasak dan dipercahayai oleh pengguna. Selain itu, Perodua telah berjaya memjual Myvi dan menjadi kereta jualan pertama dari 2006 ke 2013.

Kebanyakan Perodua Myvi mempunyai enjin 1.3 dan 1.5. Manakala Myvi yang yang dijual dari tahun 2006 ke 2011 mempunyai model yang mempunyai enjin 1.0. Secara ringkasnya, Perodua telah memasang enjin yang sangat baik untuk memenuhi keperluan pengguna yang berbeza.

Sebagai maklumat rujukan, Myvi mempunyai rim stok yang bersaiz 14inch. Hal ini kerana Perodua berharap Myvi boleh menjadi kereta hatchback yang senang dipandu dan praktikal. Tambahan lagi, tayar 14inch boleh membantu Myvi menjadi kereta yang jimat petrol. Selain itu, senarai harga tayar untuk tayar saiz 14inch adalah lebih murah dan berpatutan. Oleh itu, pemilik Myvi boleh memilih tayar yang berkod 175/65/R14 untuk Myvi.

Di samping, Perodua telah memasang rim saiz 15inch untuk Myvi generasi 3. Oleh itu, sesetengah Perodua Myvi telah mengguna tayar 15inch yang berkod 185/55R15. Kalau tidak pasti kod tayar yang sesuai, kedai tayar sentiasa berpengalaman untuk memberi pertolongan. Secara ringakasnya, kedai tayar akan menolong pemilk kereta untuk memilih tayar yang sesuai dipasang di rim kereta.

Perodua Axia Di Malaysia

harga tayar saiz 14 inch yang murah untuk perodua Axia

Axia ialah kereta hatchback 5 pintu segment A yang diperbuat oleh Perodua. Sebagai maklumat rujukan, Perodua Alza ialah kereta mampu milik yang paling popular di Malaysia. Hal ini kerana harga jualan Perodua Axia adalah berpatutan. Selain itu, Perodua Axia mempunyai banyak bahagian mekanikal yang direka oleh Toyota dan Daihatsu. Oleh itu, pembeli rasa berbaloi untuk membayar harga jualan yang lebih rendah untuk memiliki kereta yang tahan lasak.

Sebagai maklumat rujukan, Perodua Axia mempunyai enjin 1000cc yang boleh menjana 66hp. Oleh itu, Perodua telah memasang rim 14inch untuk kebanyakan model selain Axia (Style). Disebabkan Perodua Axia merupakan kereta yang sangat ringgan, enjin 1.0 dan rim 14inch merupakan gabungan yang baik. Dengan ini, Perodua Axia sangant praktikal dan senang dipandu sebagai kereta panduan harian. Tambahan lagi, Perodua Axia merupakan kereta yang popular dengan kereta yang jimat petrol.

Senarai di bawah merupakan maklumat rujukan tentang tayar saiz dan kod untuk Axia.

 • 1. Tayar 14inch: 175/65R14
 • 2. Tayar 15inch: 185/55R15

** Pemilik Axia boleh pilih tayar yang sesuai di senarai harga tayar murah atau premium merujuk tayar kod seperti atas.

Alza – MPV Yang Praktikal

Perodua Alza - MPV yang mengguna tayar saiz 15 inch yang berkod 185/55R15

Perodua Alza ialah kereta jenis MPV yang praktikal dan mempunyai harga yang berpatutan. Disebab rekod jualan Alza adalah sangat baik di pasaran MPV Malaysia. Seperti Myvi dan Axia, Alza juga merupakan kereta diperbuat oleh Perodua dengan kerjasama Daihatsu. Oleh itu, Perodua Alza mempunyai chassis yang sama seperti Daihatsu Boon Luminas. Disebabkan hal demikian, Perodua Alza telah menjadi MPV buatan tempatan yang sangant tahan lasak dan senang dipandu.

Alza mempunyai enjin 1.5 yang berupaya menjana kuasa sebanyak 104PS. Tambahan lagi, Perodua telah memasang rim yang bersaiz 15inch untuk kebanyak Alza. Oleh itu, pemilik Alza akan memilih tayar 15inch dan berkod 185/55R15 semasa tukar tayar di bengkel tayar. Semasa memilih tayar untuk Alza, kedai tayar akan menyediakan senarai harga tayar yang murah dan berpatutan untuk pemilik Alza. Dengan ini, pemilik Alza akan rasa lebih menyenangkan untuk mencari tayar kereta untuk Alza mereka.

Tayar Continental CC6 Dan Harga Tayar CC6

harga tayar Continental CC6 yang murah dan berpatutan di kedai tayar kereta

Tayar Continental CC6 ialah tayar yang popular di senarai pilihan tayar kereta yang mempunyai harga murah dan premium. Sebagai rujukan, Continental ialah kilang dan pembekal tayar kereta yang sangat popular di Malaysia dan pasaran dunia. Hal ini kerana Continental merupakan kilang tayar yang mempunyai teknologi dan pengalaman yang baik. Dengan ini, Continental boleh membuat tayar kereta yang berkualiti dan berupaya memenuhi keperluan pelbagai pengguna. Secara ringkasnya, Continental berupaya untuk membuat tayar kereta dan mengawal kos pembuatan tayar dengan baik. Oleh itu, Continental telah berjaya membekal tayar CC6 yang berjaya memenuhi keperluan pemandu Myvi, Alza dan Axia.

Sebagai maklumat rujukan, Continental CC6 ini mempunyai corak dan groove tayar yang boleh mengurangkan bunyi bising. Hal ini kerana groove tayar CC6 boleh mengurangkan janaan bunyi bising. Oleh itu, penumpang akan rasa lebih selesa apabila berada di dalam kereta.

Tambahan lagi, Continental CC6 ini mempunyai corak tayar boleh meningkatkan grip tayar. Oleh itu, pemandu akan rasa lebih yakin semasa masuk ke korner dan mengurang kelajuan kereta. Selain itu, tayar Continental CC6 mempunyai harga tayar yang murah semasa berada di senarai pilihan tayar. Disebabkan hal demikian, pengguna tayar Continental CC6 rasa berbaloi dengan apa yang boleh diberikan oleh tayar CC6.

Rujukan Tentang Tayar Goodyear

harga tayar Goodyear DP-D1 yang murah dan tidak membebankan

Tayar Goodyear Duraplus dan Triplemax merupakan tayar kereta yang bermutu tinggi. Di kedai tayar, pemilik Myvi dan Axia yang perlu tayar 14inch akan mempertimbangkan tayar Goodyear DP. Manakala, pemilik Alza dan Myvi akan memilih tayar Goodyear Assurance Triplemax 2 jika perlu tayar 15inch.

Goodyear ialah kilang tayar dan pembekal tayar yang sangat berpengalaman di pasaran dunia. Oleh itu, Goodyear telah membekal pelbagai jenis tayar yang berjaya memenuhi keperluan pemandu kereta.

Sebagai maklumat rujukan, tayar DP dan Triplemax 2 berupaya membantu kereta mencengkam permukaan jalan dengan baik. Oleh itu, pemandu kereta akan rasa lebih yakin semasa memandu di jalan yang basah. Tambahan lagi, cengkaman tayar yang baik boleh mengurangkan jarak untuk menghentikan kereta. Selain itu, tayar DP dan Triplemax 2 diperbuat dengan getah dan campuran yang tahan lasak.

Michelin Tayar Dan Harga Tayar PS3

tayar Michelin PS3 yang mempunyai prestasi yang baik

PS3 merupakan tayar Michelin yang sangat popular dengan prestasi di atas jalan raya. Meskipun harga tayar Michelin PS3 tidak murah, tetapi banyak pengguna rasa berbaloi untuk mengguna tayar PS3. Hal ini kerana tayar Michelin PS3 ini boleh mencengkam permukaan jalan dengan kuat. Oleh itu, prestasi tayar Michelin PS3 di atas permukaan basah dan kering adalah sangat memuaskan.

Tambahan lagi, Michelin PS3 ialah tayar yang popular dengan keupayaan untuk meningkatkan prestasi handling Axia, Myvi dan Alza. Dengan ini, pemandu akan rasa lebih memuaskan semasa memandu kereta yang mempunyai tayar PS3.

Pakej Tukar Tayar Dan Senarai Harga Tayar Murah

Bengkel dan kedai tayar kereta telah menyediakan pelbagai pakej tukar tayar yang sesuai untuk Myvi, Alza dan Axia. Sebagai maklumat tambahan, kedai tayar mempunyai pelbagai pilihan tayar yang boleh digunakan oleh Myvi, Alza dan Axia. Oleh itu, kedai tayar perlu menyediakan maklumat pakej dan harga tayar kereta yang jelas dan murah untuk pemilik kereta. Dengan ini, pemilik kereta boleh mencari tayar dan pakej yang diperlukan dengan lebih senang.

Perkidmatan Di Kedai Tayar

Kedai tayar kereta merupakan bengkel kereta yang akan memberikan servis dan perkidmatan seperti:

 • Memeriksa tayar kereta
 • Tukar tayar
 • Menampalkan tempat kebocoran di tayar
 • Balancing untuk tayar dan roda
 • Servis alignment untuk roda kereta
 • Tukar brake pad kereta
 • Pasang absorber kereta
 • Bekal rim alloy aftermarket ( Enkei, BBS, OZ Racing )

Pemilik Myvi, Axia dan Alza boleh mendapat perkidmatan seperti atas apabila berada di kedai tayar. Tambahan lagi, kedai tayar biasanya akan menyediakan dan memberikan senarai harga tayar murah yang diperlukan oleh pemilik kereta. Selain itu, kedai tayar juga boleh menyediakan sebut harga untuk servis-servis seperti naik taraf atau tukar rim, absorber dan brake pad. Dengan ini, pemilik kereta boleh mengelakkan masalah harga terlampau tinggi dan kos terselindung. Oleh itu, senarai harga tayar kereta yang mempunyai pilihan tayar yang murah dan premium adalah penting.

Demi menjadi kedai tayar yang dipercayai pemilik kereta, kedai tayar akan memberi servis yang professional. Pada masa yang sama, mekanik dan pengurus kedai tayar perlu sentiasa jujur dan saling memahami. Dengan ini, kedua-dua pihak akan rasa selesa tidak kira apa servis dan projek dijalankan di kedai tayar.

Setapak Tyre Shop - Enkei Rim Supply Specialist
KL Tyre Shop - Enkei Rim Supply And Install

Servis Alignment Untuk Myvi Axia Dan Alza

Alignment ialah cara yang professional untuk menyelesaikan masalah seperti:

 • Steering yang tidak stabil dan bergetar
 • Kereta sentiasa lari ke satu arah ( kiri atau kanan )
 • Tayar digeser dengan tidak rata
 • Masalah understeer atau understeer

Kedai tayar akan menggunakan mesin alignment untuk mengukur dan membaca sudut dan kedudukan roda. Dengan ini, mekanik akan mengetahui roda dan bahagian mana yang perlu dilaraskan. Semasa melaras sudut roda, mesin akan memaparkan data untuk memberitahui mekanik tentang sudut baru. Oleh itu, mekanik dan juru alignment tayar kereta boleh memastikan roda berada di sudut dan keduduk yang diperlukan.

Biasanya, senarai harga tayar kereta untuk pakej 4 unit tayar tidak kira murah ataupun premium akan merangkumi servis alignment. Asal memenuhi syarat-syarat minimum di senarai harga tayar, servis tukar tayar murah atau premium akan termasuk servis alignment percuma. Jika pemilik Myvi, Axia dan Alza tidak pasti pakej yang mana mempunyai servis alignment boleh merujuk dengan kedai tayar. Hal ini kerana kedai tayar akan sentiasa bersedia untuk membantu pemilik kereta untuk mendapat servis yang diperlukan.

Balancing Untuk Rim Dan Tayar

Perkidmatan balancing merupakan proses mengukur berat rim dan tayar dengan mengguna mesin balancing. Biasanya, servis tukar tayar kereta akan dijalan sekali dengan servis balancing.

Balancing merupakan cara yang berkesan untuk memastikan kedua-dua belah roda mempunyai berat yang sama. Dengan ini, roda akan berpusing dengan stabil dan tidak menyebabkan steering bergetar.

Semasa roda kereta sedang berpusing, pusingan roda akan menjana daya emparan. Jika berat roda di kiri dan kanan tidak sama, daya emparan akan berbeza. Apabila frekuensi getaran di kedua-dua belah roda adalah dekat, steering akan bergetar dengan kuat. Oleh itu, kedai tayar akan memberikan servis balancing semasa menjalankan servis tukar tayar. Biasanya, tidak kira harga tayar kereta yang murah atau premium akan termasuk servis balancing yang percuma.

Pasang Absorber Baru Untuk Myvi Axia Dan Alza

Kedai tayar kereta mempunyai mekanik yang berpengalaman untuk tukar dan pasang absorber secara professional. Oleh itu, kedai tayar telah menyediakan servis dan pakej tukar absorber untuk Myvi, Axia dan Alza.

Semasa Alza, Axia atau Myvi berada di bengkel, mekanik boleh memeriksa keadaan absorber. Kalau absorber ada masalah teknikal atau kebocoran, kedai tayar boleh cadangkan servis tukar absorber. Kadang-kala, mekanik yang berpengalaman boleh membaik absorber yang bermasalah dengan repair kit. Oleh itu, pemilik Myvi, Axia atau Alza boleh mendapat cara penyelesaian untuk membaiki absorber.

Simptom Apabila Kereta Perlu Tukar Tayar

Jika tayar lama perlu ditukar dengan tayar baru, kereta akan mempunyai beberapa simptom dan masalah seperti:

 • Kekurangan corak(tread) tayar
 • Tayar terlalu nipis
 • Kereta senang tergelincir di permukaan basah
 • Tayar mempunyai benjol yang serius
 • Getah tayar sudah keras atau umur tayar sudah tua
 • Masalah kebocoran yang serius atau lubang kebocoran yang besar

Pemilik Myvi, Axia dan Alza, boleh membawa kereta ke kedai tayar jika kereta mempunyai masalah seperti atas. Dengan ini, kedai tayar akan memeriksa keadaan tayar secara terperinci. Jika keadaan tayar memang sudah tiba masa untuk ditukar, kedai tayar akan memberi cadangan penyelesaian. Pada masa yang sama, kedai tayar juga akan memberi sebut harga sekali dengan senarai harga tayar kereta yang murah. Selepas itu, pemilik Myvi, Axia, atau Alza boleh mempertimbangkan cadangan, pakej, harga tayar dan pilihan yang disediakan.

Kenapa Tukar Tayar Apabila Tayar Menjadi Nipis

Kereta yang mempunyai tayar yang nipis akan menjadi agak bahaya di jalan raya. Hal ini kerana tayar yang nipis biasanya kekurangan corak tayar. Oleh itu, cengkaman ( grip ) tayar akan berkurang dan menyebabkan masalah seperti:

 • Jarak braking menjadi lebih jauh
 • Understeer sebab kekurangan cengkaman tayar
 • Kereta senang tergelincir di permukaan yang basah

Selain masalah seperti atas, tayar kereta nipis akan menjadi sebab utama tayar pancit di tengah jalan. Semasa tayar nipis terlanggar lubang ataupun batu besar, hentaman akan menyebabkan tayar nipis pancit dengan lebih senang. Tambahan lagi, tayar yang nipis lebih senang terbocor. Oleh itu, tayar nipis bukan tayar yang selamat diguna di atas jalan raya. Disebabkan hal demikian, pemilik kereta akan menghantar kereta ke kedai tayar untuk tukar tayar yang nipis.

Mendapat Senarai Harga Tayar Murah Di Kedai Tayar

Pemilik kereta boleh mendapat senarai harga tayar murah dan promosi di kedai tayar. Hal ini kerana kedai tayar sentiasa perlu menyediakan senarai harga tayar kereta yang murah untuk memenuhi bujet sesetengah pemilik kereta. Tambahan lagi, persaingan di antara kedai tayar adalah tinggi. Oleh itu, harga tayar kereta yang lebih rendah dan murah boleh menarik perhatian sesetengah pemilik kereta. Dengan ini, kedai tayar mempunyai lebih banyak peluang untuk memberi servis yang professional.

Secara ringkasnya, pemilik kereta boleh menghubungi kedai tayar untuk mendapat senarai pakej dan pilihan tayar. Selain itu, kedai tayar boleh membantu pemilik kereta untuk memilih tayar yang sesuai mengikut kehendak dan bujet.

Proses Tukar Tayar Kereta Myvi, Axia Dan Alza

Mula-mulanya, mekanik akan memeriksa keadaan tayar kereta. Jika keadaan tayar kereta memang sudah bermasalah, kedai tayar akan menyediakan perkidmatan tukar tayar. Biasanya, kedai tayar kereta mempunyai pelbagai pilihan tayar di senarai harga tayar yang murah atau premium. kereta. Oleh itu, pemilik kereta boleh memilih tayar yang disukai mengikut bujet dan kos yang disediakan.

Selepas pemilik kereta menentukan pilihan tayar, mekanik akan mengeluar roda kereta. Kemudiannya, mesin akan mengambil keluar tayar yang lama. Selepas itu, mekanik akan pasang tayar yang dipilih oleh pemilik kereta pada rim kereta.

Apabila tayar baru sudah siap dipasang, mekanik akan buat balancing. Jika berat di kedua-dua belah roda tidak sama, mekanik akan tambah pemberat. Sebagai maklumat tambahan, servis balancing merupakan servis percuma yang biasa dirangkumi di senarai harga tayar tidak kira murah atau premium. Kemudiannya, mekanik akan pasang balik roda. Sebelum kereta diambil oleh pemilik kereta, mekanik akan memeriksa keadaan pemasangan roda dan tayar baru. Pada masa yang sama, sesetengah pemilik kereta boleh meminta kedai tayar untuk membuat alignment. Selepas itu, pemilik kereta boleh pandu kereta balik dengan tayar yang baru.